Зараження гельмінтами

glisty

У багатьох випадках зараження гельмінтами протікає без особливих симптомів, але їхня «діяльність» в організмі часто завершується плачевно

Брудні руки — хворобі запорука

Ця неприємність найчастіше стає наслідком звичайної недбалості. Якщо людина нехтує елементарною гігієною і правилами санітарії, їй рано чи пізно доведеться стикнутися з гельмінтами. Ці паразити можуть непомітно «окупувати» людський організм і роками не давати про себе знати. Але наслідки такої «окупації» бувають дуже дошкульними.

Існує багато видів гельмінтів, і, за словами лікарів, усі вони по–різному впливають на організм, викликають різні симптоми і вимагають різного лікування. Переносниками цистів (так називають неактивну, «сплячу» форму мікроорганізмів) можуть бути фрукти, овочі, ягоди, якщо їх не піддавали термічній обробці. Джерелом зараження також часто стає вода. «Проблема в тому, що ці мікроорганізми добре зберігаються в навколишньому середовищі — в ґрунті здатні виживати до трьох тижнів, а у воді — до п’яти тижнів, — розповідає столичний лікар–терапевт Ольга Шидловська. — Якщо людина контактує із забрудненими предметами, а руки потім забуває помити, вона дає шанс паразитам потрапити до організму».

Наявність непроханих «гостей» в організмі проявляє себе характерними болями у верхній частині живота або в області пупка, здуттям і «бурчанням» живота, нудотою. Людину можуть турбувати закрепи, які переходять у проноси. Але пастка в тому, що такі симптоми часто або слабо виражені, або їх взагалі немає. Крім того, біль у животі, пронос, зниження маси тіла нерідко супроводжують інші захворювання шлунково–кишкового тракту, зокрема ентерит та дуоденіт. Але якщо в людини знижена функція підшлункової залози, є дискінезія жовчних шляхів, боротися із цистами організму складніше.

Апетит раптово зник: раптом винен тут шкідник?

Одним iз наймасовiших гельмінтозів є ентеробіоз. Переважно ця недуга підстерігає дітей, а механізм зараження, як правило, — від хворого на ентеробіоз. Шлях зараження — фекально–оральний. Неякісні харчі, мухи сприяють «транспортуванню» хвороби. Збудники ентеробіозу — гострики: мікроорганізми білого кольору і невеликого розміру (від двох міліметрів до одного сантиметра). Прикріплюючись до слизової оболонки товстої кишки, ці мікроорганізми пошкоджують її, провокуючи запалення. У стінці кишки виникають невеликі крововиливи, некрози.

— Такі подразнення можуть викликати порушення функцій травного тракту з розвитком гастриту, ентероколіту та інших хвороб, — зауважує столичний лікар–педіатр Надія Унич.

Як наголошує лікар, у кожної людини ентеробіоз проявляється по–різному. Основні симптоми недуги — анальний свербіж (виникає частіше ввечері, при засинанні), біль у животі (іноді нагадує біль при апендициті), метеоризм, нудота, порушення сну. «Нерідко додаються і неврологічні симптоми: людину турбує головний біль, запаморочення, зниження пам’яті. Діти стають примхливими, плаксивими, дратівливими, швидко втомлюються, погано засвоюють корисні навички. У дорослих знижується працездатність», — каже педіатр.

При аскаридозі людина може кашляти… кров’ю

Щоб не було «за рибу — сльози»

Завідуюча діагностичним відділенням лікарні «Охматдит», лікар–інфрекціоніст Раїса Мостовенко нагадує про ще одне злісне глистове зараження — епісторхоз. Ця недуга вражає печінку, яка, за словами лікаря, є основною очисною «лабораторією» організму. «Передається недуга через сиру рибу, а лікування часто дає ускладнення, які призводять до цирозу, — каже лікар. — Адже терапія надто токсична, оскільки дуже токсичний сам гельмінт. Він може тривалий час паразитувати в жовчних шляхах і провокувати негативні ефекти, зокрема артеріальну гіпертензію».

Зараження найчастіше відбувається через сиру рибу, особливо коропових порід. Технологія приготування малосольної риби, а також в’ялення, холодне копчення не повністю знешко­джують збудника. Тож вживання сирої риби, малосольної, в’яленої чи недостатньо просмаженої або провареної вкрай небезпечне для здоров’я, наголошує фахівець. Епісторхоз вражає печінку, жовчні протоки, жовчний міхур, підшлункову залозу. Недуга небезпечна ускладненнями, які проявляються у вигляді гнійного холециститу, гепатиту, інших захворювань. Ці паразити здатні навіть спровокувати злоякісні захворювання печінки та підшлункової залози, застерігає лікар.

Зверніть увагу, що перші клінічні прояви хвороби можуть з’являтися як незабаром (через 5 днів) так і згодом (через 40 днів) після зараження. Хворого турбують підвищена температура тіла, болі в животі (частіше в правому підребер’ї), висипи на шкірі, порушення процесу випорожнення. Аналіз крові теж може засвідчити наявність паразита.

Окріп — зброя проти гельмінтів

Добавить комментарий

Для отправки комментария вы должны авторизоваться.